O programu
Opći cilj Programa Hrvatski otočni proizvod je poticanje proizvodnje i plasmana te promocija izvornih i inovativnih otočnih proizvoda, tradicije i baštine. Program HOP se provodi od 2007. godine, uskoro će obilježiti dva desetljeća provedbe, što nam daje dodatni motiv za daljnje aktivnosti.
U tijeku je javni poziv za dodjelu oznake HOP otvoren do kraja listopada 2025., detaljnije na poveznici ispod:
https://razvoj.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-1939/otoci/hrvatski-otocni-proizvod/javni-poziv-za-dodjelu-oznake-hop-4707/4707
Kako je sve počelo
Osim slikovite ljepote hrvatski otoci njeguju bogato nasljeđe tradicionalnih obrta, nematerijalne kulturne baštine i gastronomske ponude, uz prepoznatljive okuse i mirise koje im je podario jedinstven spoj mediteranske klime, zemlje i krša.
Vođeno tom činjenicom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije još je 2007. godine započelo projekt označavanja kvalitetnih otočnih proizvoda oznakom Hrvatski otočni proizvod u svrhu poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji autohtonih i kvalitetnih proizvoda te očuvanja tradicije i identiteta otoka.
Proizvodi kojima se dodjeljuje oznaka potječu s ograničenih otočnih lokaliteta, rade se u malim serijama te je većina korisnika oznake registrirana kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo čime se potvrđuje karakter Programa kao programa koji je prvenstveno usmjeren na tradicionalno i autohtono. Kupnjom proizvoda s oznakom HOP podržavamo male proizvođače i doprinosimo očuvanju hrvatskih otoka kao živih, održivih i jedinstvenih zajednica te zahvaljujući ovoj oznaci, hrvatski otoci nisu samo atraktivne turističke destinacije, već i centri održive proizvodnje, kreativnosti i tradicije.
Prednosti oznake „Hrvatski otočni proizvod“
Oznaka Hrvatski otočni proizvod (HOP) donosi brojne prednosti i za proizvođače i za potrošače
, ali i za cjelokupni razvoj hrvatskih otoka.
Prednosti za proizvođače
- Prepoznatljivost i brendiranje
Oznaka HOP pomaže proizvođačima da se istaknu na tržištu kao autentični i kvalitetni proizvođači otočnih dobara.
- Povećanje vrijednosti proizvoda
Proizvodi s oznakom često postižu višu cijenu jer potrošači prepoznaju njihovu kvalitetu i lokalno porijeklo.
- Lakši plasman na tržište
Olakšan pristup sajmovima, manifestacijama i turističkim kanalima, posebno onima koji promiču lokalne i tradicijske proizvode.
- Potpora kroz projekte i promocije
Mogućnost uključivanja u projekte koje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja, kao i dodatna promocija putem njihovih platformi.
Prednosti za potrošače
- Jamstvo kvalitete i izvornosti
Oznaka HOP znači da je proizvod izrađen na otoku, često ručno i s lokalnim sirovinama.
- Podrška lokalnim zajednicama
Kupnjom proizvoda s oznakom HOP potrošači podržavaju male proizvođače i očuvanje otočnog načina života.
- Ekološki i održiv odabir
Većina HOP proizvoda nastaje u skladu s prirodom, uz minimalan utjecaj na okoliš.
Šira društvena korist
- Očuvanje tradicije i kulturne baštine
Oznaka potiče prenošenje znanja i vještina između generacija na otocima.
- Razvoj održivog turizma
Autentični proizvodi obogaćuju turističku ponudu i potiču razvoj turizma izvan glavne sezone.

Fotografija: D. Kešnjer/HTZ
Kako do oznake
Oznaka se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru putem javnog poziva koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisuje jednom godišnje, a na temelju podnesenog zahtjeva i ispunjenja propisanih kriterija.
Zahtjev za dodjelu oznake mogu podnijeti isključivo fizičke i pravne osobe koje svoju djelatnost obavljaju na otoku ili poluotoku Pelješcu, a upisane su u odgovarajuće registre i posjeduju potrebna odobrenja za djelatnost koju obavljaju.
Zahtjev se podnosi za materijalne proizvode izrađene na otoku, koji zadovoljavaju sve važeće propise i standarde i nematerijalna dobra koja su rezultat otočne tradicije, inovacije ili razvojno-istraživačkog rada.
U iznimnim slučajevima, ako ne postoje tehničke mogućnosti za izradu proizvoda na otoku, dopušta se proizvodnja izvan otoka, uz obrazloženje i dokumentaciju.
Kategorije proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“
Kao rezultat diferencijacije otočne djelatnosti i proizvodnje HOP proizvodi su vrlo raznoliki te ih iz tog razloga svrstavamo u pet kategorija.
- Prehrambeni proizvodi kao što su maslinova ulja, sol, med, džemovi, sirevi, tradicijske slastice;
- Pića (vina autohtonih sorti, craft piva, likeri od aromatičnog lokalnog bilja, rakije…)
- Umjetnost i dizajn u koju spadaju suveniri i razni uporabni predmeti (tradicijski nakit, ukrasni i uporabni predmeti, odjeća, obuća..),
- Kemijski proizvodi (kozmetički proizvodi, eterična ulja…)
- Nematerijalni otočni proizvodi koji se odnose na događanja, umijeća, znanja/vještine, očuvanje, organizaciju i druge aktivnosti koje doprinose očuvanju tradicije, kulturne baštine otoka i promiču otočni identitet (plesovi, manifestacije, sajmovi, utrke, klapska pjevanja, tradicijski recepti, radionice filcanja ovčje vune, umijeća izrade čipke i brojne druge aktivnosti).

Fotografija: A. Surač
Kako ga prepoznati
Proizvod s oznakom Hrvatski otočni proizvod (HOP) lako je prepoznati jer nosi službeni vizualni znak - logo koji potvrđuje njegov otočni izvor i kvalitetu.
Znak je crvene boje pravokutnog oblika s bijelim simbolom otoka u sredini. Pored znaka najčešće dolazi i natpis Hrvatski otočni proizvod.
Stavlja se na ambalaže proizvoda, promotivne materijale, štandove i izložbene prostore.
Kako se sve kreće
Od 2007. do 2024. godine oznaka je dodijeljena za 1445 proizvoda prijavljenih od 785 otočna subjekta s 28 otoka i poluotok Pelješac.
U ovom trenutku više od 200 otočnih proizvoda nosi oznaku „Hrvatski otočni proizvod“. Popis aktivnih nositelja redovito se ažurira i objavljuje na službenim stranicama Ministarstva.
Također, proizvodi s fotografijama i opisom te popis aktivnih otočnih subjekata nalazi se u katalogu Hrvatski otočni proizvod koji se jednom godišnje objavljuje u tiskanom i digitalnom izdanju.
Kontrola kvalitete
Oznaka Hrvatski otočni proizvod jamstvo je otočnog identiteta i kvalitete označenih proizvoda.
Svi proizvodi s oznakom udovoljavaju svim propisanim uvjetima i standardima kvalitete.
Oznaka HOP dodjeljuje se na 5 godina - proizvođači nakon tog roka trebaju obnavljati svoj status, čime se dodatno osigurava kontinuitet kvalitete i vjerodostojnost oznake.
I na kraju, oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ nije samo jamstvo kvalitete, već i priča o ljudima koji s ljubavlju stvaraju proizvode u skladu s prirodom i tradicijom - nešto što Hrvatsku čini posebnom na karti svijeta.

Fotografija: A.Gospić/HTZ
Fotografija: I. Biočina / HTZ